Marte e istorie: de ce oamenii ar trebui să se îndrepte spre Venus

de: Paula Artin
11 09. 2020

Oamenii ar trebui să uite de Marte și să se îndrepte spre Venus dacă vor să reușească în misiunea de a coloniza o altă planetă, susțin experții.

Despre Venus se credea cândva că este similar cu Pământul în ceea ce privește condițiile atmosferice și dimensiunile. Dar pe parcursul istoriei sale de 4,6 miliarde de ani, gazele cu efect de seră au luat cu asalt planeta, care este acum chiar mai fierbinte decât Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare.

Temperaturile de pe Venus depășesc 460 grade Celsius datorită activității vulcanice și unei atmosfere groase și grele care este plină de dioxid de carbon. Cu toate acestea, deasupra atmosferei toxice există un strat a unei atmosfere asemănătoare cu a noastră, plină de dioxid de carbon, oxigen și azot.

Oamenilor de știință le-a venit o idee trăsnită, dar posibilă

Omenirea ar putea trăi la bordul unor “habitate plutitoare” deasupra lui Venus, susțin oamenii de știință.

Acest lucru ar avea sens din mai multe motive. În primul rând pentru că Venus a fost descris ca odată ca fiind planeta geamănă a Pământului și, de altfel, pentru că este mult mai aproape de Pământ decât este Marte.

În cel mai apropiat punct, Marte se află la 55,6 milioane de kilometri de Pământ, în timp ce Venus, pe de altă parte, poate fi la doar 38,1 milioane de kilometri de planeta noastră.

Vorbind în documentarul Venus: Moartea unei planete, Geoffrey Landis, inginer și om de știință la Centrul de cercetare Glenn al NASA, a spus: „Ați putea pluti habitate în atmosfera lui Venus. Iar habitatele ar putea fi foarte mari. Ar putea măsura până la kilometri”.

„Nici nu ai avea nevoie de hidrogen sau heliu. Deoarece atmosfera lui Venus este în mare parte dioxid de carbon, oxigenul și azotul, aerul normal respirabil, habitatele ar pluti.

„Aerul care te ține sus este, de asemenea, aerul pe care îl poți respira. Gazul de ridicare este mediul tău.”

Cu toate acestea, alții văd ideea ca fiind destul de fantezistă.

Jonathan Sauder, inginer senior în mecatronică la JPL, a declarat: „Îmi place ideea unei misiuni umane cu echipaj într-un oraș cloud de pe Venus”.

„Dar ideea că trebuie să rămâi plutind deasupra acestui cuptor, în anumite privințe, este destul de greu de crezut!” Există și alte probleme legate de omenirea care ar putea trăi pe Venus.

Temperaturile de pe Venus depășesc 460 grade Celsius datorită atmosferei groase, otrăvitoare, plină de dioxid de carbon, ducând la un efect extrem de gaze cu efect de seră. La acea temperatură, care este mai fierbinte decât Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, nu există lichid pe Venus de niciun fel, ceea ce face ca perspectiva vieții să fie imposibilă prin înțelegerea științifică actuală.